Skor

Skor

Skor används i alla sammanhang och skyddar våra fötter från kyla, smuts och hårda underlag. Vandringskängan har i första hand praktiska och bekväma attribut, medan den kvinnliga klackskon som används vid festligare tillfällen både kan vara extrem och till och med okomfortabel.

En sko kan beskrivas som en fotbeklädnad av ett material som täcker hela eller delar av foten. Högst når skodonet upp till vristen, efter det brukar det kallas för stövlar. För att skon ska sitta kvar på foten används hjälpmedel som exempelvis snörning, resårer, spännen och knappar. Skor produceras oftast i industrier, men i exempelvis Italien, Ungern och Frankrike tillverkas i vissa fall fortfarande skor av hantverkare, såkallade skomakare. Genom historien kan tydligt urskiljas att skor inte endast används av praktiska skäl utan även för att framhäva individens maktposition, smak och sinne för mode och personlig stil. Detta påvisas även idag tydligt på marknaden där det finns en bred variation av skomodeller; såsom herrskor, damskor, mockasiner, sandaler, kängor, stövlar och gymnastikskor, inom varje modell finns en mängd olika varumärken representerade. Några kända varumärken är Nike, Converse och Dior.

Världens äldsta sko tros vara 10 000 år gammal. Skodonet är en sandal vävd av en barkbit, som har hittats i en grotta kring Fort Rocks, Oregon, USA. Redan 4000 år f Kr tillverkades sandaler av palmblad, trä och papyrus. I vissa speciella fall tillverkades även skor av guld till högt uppsatta personer. Skor, såsom tofflor, sandaler och stövlar av läder, har även hittats från den romerska kejsartidens Egypten.