Kläder

Kläder

Det primära ändamålet i användningen av kläder är att skydda människan mot kyla. Samtidigt har kläder sedan en väldigt lång tid tillbaka fungerat som en kroppsprydnad och något som styrs av modet. I människans sätt att bära och använda kläder upptäcks en distinkthet i att just modet är av stor betydelse. Klädmodet är driftigt och föränderligt och skiftar på så sätt med tiden.

Ett klädesplagg som emellertid aldrig går ur tiden är den klassiska trenchcoaten, skapad av Thomas Burberry. Trenchcoaten kom till stor användning under första världskriget och användes av de brittiska och franska soldaterna. Den typiska trenchcoaten med ljusbrun nyas och dubbelknäppning fick sitt namn av soldaterna i skyttegravarna. Efter kriget blev trenchcoaten populär hos allmänheten och har bland annat beklätt skönlitterära karaktärer som Dick Tracy och Fantomen, men även haft stort genomslag i filmen Frukost på Tiffany’s (1961) där Audrey Hepburn bar trenchcoaten. Samma Hepburn odödliggjorde ett annat klädesplagg i form av ”den lilla svarta”. Den knäkorta klänningen används vid festliga tillfällen och är ett klassiskt och elegant plagg som skapades år 1926 av Coco Chanel. Trenchcoaten och den lilla svarta kommer troligtvis vara två tidlösa skapelser för all evighet.

Klädesplagg markerar bland annat makt, status och grupptillhörighet samtidigt som klädesplagget i fråga ger uttryck åt en särskiljning från andra individer och samhällsgrupper. En individ kan med hjälp av sin klädstil utforma ett personligt jag och pryda sin kropp i gränslöst många mönster och modeller.